وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با تاکید بر نقش کلیدی دانشگاهها در فرآیند تمدنسازی و ارتقای هویت ملی، از تعامل میان نهادهای فرهنگی و دانشگاهی به عنوان ضرورتی اجتنابناپذیر یاد کرد.
به گزارش«سفر امروز» به نقل از میراثآریا، تفاهمنامه راهبردی میان وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، با امضای سیدرضا صالحیامیری، وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، به تصویب رسید.
این همکاری راهبردی درصدد است ظرفیتهای علمی، آموزشی و پژوهشی دو وزارتخانه را در راستای ارتقای جایگاه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به کار گیرد و زمینهساز تحولی عمیق در شناخت و صیانت از مواریث تمدنی و فرهنگی کشور باشد.
این تفاهمنامه، چارچوبی جامع برای همافزایی ظرفیتهای علمی، فناوری و فرهنگی بهمنظور صیانت از مواریث ملی و توسعه صنایع خلاق ایجاد میکند.
همچنین، دو وزارتخانه در راستای پاسداشت ارزشهای فرهنگی و آیینهای ملی، متعهد به همکاری در برگزاری رویدادهای مرتبط با میراثناملموس، بهویژه آیینهای ملی نظیر نوروز شدهاند.
سیدرضا صالحیامیری در این آیین، با تأکید بر نقش کلیدی دانشگاهها در فرآیند تمدنسازی، از تعامل میان نهادهای فرهنگی و دانشگاهی بهعنوان ضرورتی اجتنابناپذیر یاد کرد.
وی اظهار داشت: کانون و ظرفیت اساسی ارتقای هویت ملی، در بستر دانشگاهها تعریف میشود و برگزاری جشنوارهها و همایشهای علمی مشترک، یکی از مهمترین ابزارهای تحقق این هدف خواهد بود.
وزیر میراثفرهنگی، با اشاره به ظرفیتهای علمی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، بر ضرورت مشارکت و بهرهگیری از توان مشترک اساتید و نخبگان پژوهشگاه و دانشگاهها برای پیشبرد اهداف علمی و پژوهشی دو وزارتخانه تأکید کرد و ادامه داد: ارتقای هویت ملی در میان نسل جوان، مستلزم راهبردهای مؤثر فرهنگی و علمی است. این تفاهمنامه، زمینهساز حرکتی هدفمند خواهد بود که دانشجویان را بهعنوان سفیران فرهنگی کشور، به شناخت عمیقتری از تاریخ، تمدن و هویت ملی خود رهنمون خواهد ساخت.
وی بر نقش دانشگاهها در بازتولید فرهنگ ملی تأکید کرد و افزود: فرهنگ، تمدن و میراث ایران باید به یک دغدغه علمی در فضای دانشگاهی تبدیل شود و بازتاب آن در عرصههای اجتماعی و فرهنگی جامعه تجلی یابد.
وزارت علوم و مسئولیت تمدنی آن/ آغاز نهضت سفرهای علمی از ۱۵ فروردین ۱۴۰۴
حسین سیمایی صراف نیز در این نشست، از ظرفیتهای گسترده دانشگاهها برای نقشآفرینی در ترویج هویت فرهنگی و ملی سخن گفت و بر ضرورت تعاملات بینبخشی در این زمینه تأکید کرد.
وی با اشاره به الزام وزارت علوم در برنامه هفتم توسعه برای افزایش ۴۰ درصدی آموزشهای مهارتی، افزود: وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی یکی از مهمترین نهادهای مکمل در این مأموریت است.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، تقویت تعلق به ایران، شناخت فرهنگ و تمدن کهن و میراث تاریخی و طبیعی کشور را یک ضرورت بنیادین دانست و از برنامههای متنوع این وزارتخانه برای تقویت این رویکرد سخن گفت.
سیمایی صراف از طرحی جامع برای آشنایی دانشجویان با میراث تمدنی کشور خبر داد و بیان کرد: موجی از سفرهای علمی و فرهنگی، از ۱۵ فروردین ۱۴۰۴، در سراسر کشور با همکاری وزارت میراثفرهنگی آغاز خواهد شد. هدف از این برنامه، تعمیق شناخت دانشجویان از هویت ملی و میراث تمدنی ایران است که در نهایت، به تقویت حس تعلق و مسئولیت اجتماعی آنان در صیانت از کشور خواهد انجامید.
وی امکان بازدید رایگان دانشجویان و اساتید دانشگاهی از اماکن تاریخی و موزهها را که با دستور سید رضا صالحیامیری عملیاتی شده است، اقدامی کلیدی برای آگاهیبخشی عمومی عنوان کرد و ادامه داد: این اقدام، نمونهای بارز از رویکرد فرهنگی دولت در تعامل با جامعه علمی کشور است که میتواند الگویی برای توسعه همکاریهای دانشگاهی و میراثی باشد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، در بخش پایانی سخنان خود، از حمایت مادی و معنوی از پایاننامههای تخصصی در حوزه میراثفرهنگی، بازنگری سرفصلهای آموزشی و بهروزرسانی رشتههای دانشگاهی، توسعه گردشگری علمی و فرهنگی برای دانشجویان، اساتید و پژوهشگران، و گسترش همکاریهای پژوهشی میان دو وزارتخانه، بهعنوان دیگر محورهای کلیدی این تفاهمنامه یاد کرد.