صالحی امیری مطرح کرد
جیرفت یکی از قطب‌های تمدنی ایران است/ ضرورت سرمایه گذارای در حوزه گردشگری جیرفت

طبق روال سفرهای هفتگی سید رضا صالحی امیری به استان‌ها و شهرهای ایران،پنج شنبه شانزدهم اسفندماه وزیر میراث فرهنگی برای نخستین بار به دعوت بهنام سعیدی، نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد و عضو هیئت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، به جیرفت سفر کرد.

به گزاش «سفر امروز» در جلسه شورای اداری شهرستان جیرفت که با حضور وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی برگزار شد، بر ضرورت بازنگری جامع در ظرفیت‌های تمدنی جیرفت و اولویت‌گذاری برای برنامه‌ریزی در راستای توسعه گردشگری و پژوهش‌های باستان‌شناسی تأکید شد.

 

پیگیری ثبت جهانی جیرفت

سیدرضا صالحی‌امیری در این نشست با بیان این مطلب که ظرفیت‌های تمدنی جیرفت نه‌تنها در مرزهای ایران، بلکه در سطح جهانی باید شناخته و مورد توجه قرار گیرد، گفت: این منطقه در واقع گنجینه‌ای است که ارزش آن، فراتر از هر دارایی مالی و اقتصادی است. ظرفیت‌های این تمدن از نظر علمی و تاریخی آن‌قدر غنی است که می‌تواند نقشی کلیدی در تعریف آینده میراث‌فرهنگی کشور ایفا کند. جیرفت یکی از نقاط تمدنی ایران زمین است که هنوز ناشناخته مانده و پیرو این سفر باید ثبت جهانی آن را دنبال کنیم.

او گفت: من انگیزه زیادی برای این سفر داشتم تا با این ظرفیت بزرگ تمدنی از نزدیک آشنا شوم، همچنین گفت و گویی با مسئولان استانی و شهری برای معرفی این جاذبه به جهانیان داشته باشم.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بیان کرد: هچنین سفر امروز در راستای انجام مجموعه اقداماتی است که برای توسعه این مجموعه تمدنی نیاز است انجام شود. پیرو این سفر باید ثبت جهانی را دنبال کنیم.

 

طراحی برنامه پنج‌ساله برای توسعه تمدن جیرفت

او جیرفت را یکی از قطب های مهم تمدنی، گردشگری و صنایع‌دستی کشور معرفی کرد و گفت: براساس توافقات  انجام شده، به این نتیجه رسیدیم که برای این تمدن عظیم نیازمند یک برنامه‌ریزی جامع و دقیق پنج‌ساله هستیم. برنامه‌ای که تمامی ابعاد توسعه این منطقه را در بر گیرد و آینده آن را از جنبه‌های مختلف تعریف کند.

صالحی‌امیری همچنین از تلاش‌های مشترک برای ثبت جهانی محوطه تاریخی کنارصندل خبر داد و گفت: ثبت جهانی این محوطه با تمامی ویژگی‌های منحصر به فرد خود، نیازمند طی مراحل تخصصی و کارشناسی است که ما با همکاری کارشناسان و متخصصان در راستای آن گام برمی‌داریم. این گام، تنها یک موفقیت محلی نیست بلکه می‌تواند این منطقه را در کانون توجه جهانی قرار دهد.

 

تاکنون تنها بخش کوچکی از تمدن جیرفت کشف شده

صالحی امیری با بیان اینکه کاوش‌های باستان‌شناسی باید به عنوان یک اولویت علمی و پژوهشی در این منطقه ادامه یابد، اظهار داشت: آنچه تا به امروز در این حوزه کشف شده، تنها بخش کوچکی از ابعاد وسیع‌تر این تمدن است. ما نیازمند این هستیم که به عمق این تمدن وارد شویم و از طریق کاوش‌های علمی، تاریخ و فرهنگ غنی آن را کشف و مستندسازی کنیم. پس از نوروز، گروه‌های باستان‌شناسی در محوطه‌های تاریخی جیرفت مستقر خواهند شد.

وزیر میراث‌فرهنگی بر لزوم ایجاد زیرساخت‌های گردشگری پیشرفته و مناسب در جیرفت تأکید کرد و افزود: این منطقه باید به یک مقصد گردشگری بین‌المللی تبدیل شود. برای این امر، ضرورت دارد که زیرساخت‌های گردشگری به گونه‌ای طراحی شده و توسعه یابد که علاوه بر جلب توجه گردشگران داخلی، گردشگران خارجی نیز جذب این منطقه شوند. به همین دلیل، نیازمند همکاری و حمایت سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی برای احداث هتل‌ها و مراکز اقامتی هستیم.

به گفته او، ویترین تمدن جیرفت باید به‌عنوان یک دارایی ملی و جهانی در موزه ملی ایران به نمایش درآید.

وزیر میراث‌فرهنگی در ادامه از دیگر نتایج سفر خود به جیرفت، گفت: برگزاری همایش بین‌المللی تمدن جیرفت، مرمت و بازسازی مدرسه قدیمی امیرکبیر به عنوان یک مجموعه میراثی و صنایع‌دستی، حمایت از هنرمندان صنایع‌دستی برای حضور در نمایشگاه‌های ملی و بین‌المللی و همکاری با رسانه‌ها برای مستندسازی این تمدن، از جمله اقداماتی است که در دستور کار قرار دارد.

صالحی‌امیری همچنین از تشکیل ستاد سفر نوروزی در استان کرمان خبر داد و گفت: اگر این نوروز با کمترین حادثه و بیشترین امنیت برگزار شود، این خود موفقیت بزرگی برای ما خواهد بود. هدف ما این است که تمامی امکانات و تدابیر لازم را برای تأمین امنیت و راحتی مسافران فراهم کنیم.

 

مهلت وزیر میراث برای توقف معدنکاری حریم یک قلعه در جنوب کرمان

سیدرضا صالحی‌امیری در جریان بازدید از تپه باستانی کُنارصندل در جیرفت و در پاسخ به شهروندانی که خواهان نجات قلعه سموران( از فعالیت معدن کاری) بودند تاکید کرد: با توجه به تصمیم شورای تامین شهرستان عنبرآباد اگر این مساله طی چند روز آینده حل و فعالیت متوقف نشد، معاون استاندار، فرماندار، نماینده مجلس و مدیرکل میراث استان مسئول موضوع هستند و اگر فعالیت متوقف نشد از طریق دادستانی برای گرفتن حکم جلب معدنکار پیگیری می‌شود.

پیشتر هم دادستان به طور موکد تاکید کرد تا زمانی که حریم قلعه مشخص نشده کار متوقف بماند و اگر این مهم صورت نگیرد، برخورد قانونی می شود. باید عرصه و عیان قلعه سموران تعیین شود، در حال حاضر شورای تامین دستور توقف کار را داده است.

 

 برای موزه جیرفت اعتباری در نظر گرفته نشده است

صالحی‌امیری پس از بازدید از موزه منطقه‌ای جیرفت گفت: این طرح جزو طرح‌های سفر رییس جمهور است که در سازمان برنامه و بودجه اختصاص خاص دارد و باید در آن مسیر دنبال شود. در حال حاضر این موزه توان تامین اعتبار ندارد اما چون طرح ملی است، استان هم می‌تواند کمک کند.

به گفته صالحی امیری،تکمیل نهایی این موزه در توان مالی دولت نیست؛از این رو، بخشی از منابع باید از مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها تامین شود.

گفتنی است؛ با وجود این که جیرفت یکی از تمدن های کهن است اما هنوز این تمدن موزه اختصاصی ندارد و با گذشت ۱۲ سال از آغاز ساخت موزه جیرفت، ساخت این موزه تنها ۲۵ درصد پیش رفته است و اعتباری نیز برای ساخت این موزه درنظر گرفته نشده است.

 

آثار تاریخی جیرفت در خارج را باز می‌گردانیم

صالحی امیری در ادامه صحبت هایش ضمن اشاره به سرقت و خروج آثار تاریخی از کشور گفت: با تمام توان آثار سرقت شده و منتقل شده به خارج از کشور را شناسایی می کنیم تا آنها را بازگردانیم. آثار تاریخی جیرفت در اکثر موزه های جهان و ایران وجود دارد و اگر موزه منطقه‌ای جیرفت ساخته شود، همه آثار به اینجا بازگردانده می‌شود.

او افزود:جیرفت یک روح دارد که با انسان ارتباط برقرار می‌کند، مسئولیت ما این است که روح جیرفت را به ایرانیان و جهانیان بشناسانیم؛ این امر انجام نمی‌شود مگر اینکه اراده‌ای در این استان شکل گیرد.

 

تدوین برنامه پنج ساله استانی میراث

وی یادآور شد: به مدیران کل ابلاغ کرده‌ام حتما از سال جدید برنامه پنج ساله توسعه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی منطبق با برنامه هفتم توسعه تدوین شود که این برنامه برای استان کرمان و شهرستان جیرفت در حال تدوین است. این برنامه باید هرچه زودتر در استان تصویب و در وزارتخانه هم مصوب شود.

صالحی امیری گفت: نتوانستیم آنطور که شایسته است تمدن جیرفت را به جهانیان نشان دهیم که باید این را جبران کنیم. همه آنچه که در ایران زمین است در این تمدن جمع شده و قطب گردشگری، صنایع دستی و تمدنی است.

او افزود: دنیا با میراث فرهنگی خود زیست می کند و گردش مالی بزرگی دارد، برای مثال برخی کشورهای همسایه برای نشان دادن آثار میراث فرهنگی خودشان که ۱۰ درصد آثار ایران نیست ۶۱ میلیون گردشگر را جذب می‌کنند و ۸۰ میلیارد دلار درآمدشان است.

صالحی امیری یادآور شد: زیرساخت‌های گردشگری در جیرفت به هیچ وجه پاسخگو نیست و زمانی می توانیم گردشگران را به این شهرستان هدایت کنیم که زیرساخت‌ها فراهم شود. باید افراد را برای سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها دعوت کرد و این به شرطی ممکن می‌شود که بسته‌های سرمایه‌گذاری‌ آماده باشد.

وی افزود: از سال جدید برنامه‌ای برای کاوش ها در جیرفت اعلام خواهیم کرد تا حلقه‌های شناخته نشده این تمدن آشکار شود. به باور من ۱۰ درصد تمدن شناخته شده است و هر کاوشی انجام می‌شود چند اثر جدید کشف می‌شود.

وزیر میراث فرهنگی گفت: یک میلیون اثر تاریخی در ایران شناخته شده که ۴۳ هزار اثر آن تاکنون ثبت شده و این تعداد هم برای جامعه خود ایران ناشناخته است.

 

انتقاد نماینده مجلس از بی‌توجهی به تمدن جیرفت

نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: پیگیری ثبت جهانی کنار صندل،تمدن جیرفت و معرفی به جهانیان از نتایج سفر وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به جیرفت است. تاکنون نسبت به اهمیت تمدن جیرفت بی‌توجهی شده است.بی‌توجهی‌ها موجب تاراج آثار تاریخی شده و این آثار سر از کشورهای دیگری در آورده است.

وی اضافه کرد: ما از وزیر میراث می‌خواهیم نمایندگی میراث شهرستان به اداره شهرستان ارتقا پیدا کند. یا اگر اداره است اداره کل شود.

نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد افزود: زیرساخت های گردشگری در شهرستان ضعیف است و نیاز به ساخت هتل حداقل چهار ستاره دیده می شود.

وی مرمت و تبدیل دبیرستان امیرکبیر به محل نمایشگاه صنایع دستی را یکی از خواسته‌های دیگر بیان کرد و افزود: ادامه کاوش‌ها در کنارصندل و شهر دقیانوس باید پیگیری شده و با توجه به پیشنهاد وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کنار صندل به عنوان دهکده گردشگری تعیین شود.

 

پیام بگذارید

آخرین اخبار

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00