هادی حق‌شناس در گفت‌وگو با «سفر امروز» عنوان کرد
تنش‌های منطقه‌ای و تحریم‌ها، چالش اصلی گردشگری ایران

بی‌تردید ایران کشوری است با جاذبه‌ها و پتانسیل‌های فراوان گردشگری که طبق گزارش یونسکو در سال ۲۰۰۷، یکی از ۵ کشور برتر از نظر میراث فرهنگی و در میان ۱۰ کشور اول در زمینه برخورداری از ظرفیت‌های جذب گردشگر بین‌المللی در جهان است. امروز دیگر امری بدیهی است که استفاده از ظرفیت‌های این صنعت تا حد زیادی می‌تواند ایران را از وابستگی اقتصادی به نفت برهاند.

توسعه‌ی اقتصاد گردشگری چرخه‌ی اقتصاد را در جهت درستی به گردش درمی‌آورد. طوری‌که این صنعت، اشتغال گسترده‌ی نیروی انسانی را با خود به همراه دارد و کسب و کارهای مرتبط با آن به خصوص در صنف‌های خرد را به تحرک وامی‌دارد.

امروزه صنعت گردشگری در توسعه‌ی اقتصاد کشورها نقشی اساسی ایفا می‌کند و کشورها می‌کوشند به هر ترتیبی میزان گردشگران را افزایش دهند. ایران اما با برخورداری از تمدنی ۷ هزارساله و جاذبه‌های بی‌نظیر طبیعی و فرهنگی بسیار از عقب‌تر از کشورهایی ایستاده که هیچ کدام از این ظرفیت‌ها را ندارند.

با وجود ظرفیت‌های بالقوه گردشگری در ایران که گفته شد، در بخش زیرساخت‌ها اوضاع به هیچ‌‎رو رضایت‌بخش نیست. چنان‌که گفته می‎شود به لحاظ زیرساخت‌های لازم برای جذی گردشگر، کشورمان در رتبه‌های بعد از سی‌ام قرار دارد.

نتیجه این وضعیت آن است که طبق آمارهای رسمیِ موجود، ایران با زیرساخت‌های فعلی تنها توان جذب ۵ صدم درصد از جمعیت یک و نیم میلیاردی گردشگران بین‌المللی را دارد و احتمالاً در پژوهشی دقیق‌تر و جامع‌تر، این آمار کمتر از این هم خواهد بود. با نگاهی کلی به میزان جذب گردشگر از سوی کشورهای همسایه و به طور مشخص ترکیه و امارات، وضعیت و جایگاه ایران بیشتر بر ما روشن می‎شود.

یک اقتصاددان و نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی معتقد است که در جهان امروز «صنعت گردشگری، رشد و پیشرفتی روز‎افزون دارد و تعداد مشاغل مرتبط با آن بسیار بیشتر از گذشته است.»

هادی حق‎شناس در گفت‌وگو با «سفر امروز» درخصوص رشد صنعت گردشگری در جهان امروز توضیح داد: امروز شاهدیم که از هر۱۰ شغل، یکی مربوط به گردشگری است و این صنعت روز به روز در حال پیشرفت است. کشورهای توسعه‌یافته در حال کاهش ساعات کار و افزایش ساعات فراغت هستند و می‌خواهند تعطیلات سه‌روزه در هفته داشته باشند. این افزایش به معنی ایجاد ظرفیت‌های جدید گردشگری در جهان است.

او با اشاره به افزایش رونق صنعت گردشگری در جهان گفت: نماد این رونق و رشد را می‌توانید در ساخت و ساز هتل‌ها، فرودگاه‌ها و خطوط هوایی و راه آهن ببینید.

این اقتصاددان با بیان این‌که «نکته مهم در صنعت گردشگری بعد از توسعه زیرساخت‌ها، هزینه گردشگری است» افزود: این موضوع در مورد کشور ما بسیار اهمیت دارد و باید به آن توجه داشته باشیم. خوشبختانه ایران علاوه بر دارا بودن پتانسیل‌های گردشگری تاریخی، جغرافیایی، مذهبی و برخورداری از پدیده‌های خاص مانند بیابان‌گردی، چهارفصل و همچنین قرار گرفتن در کنار اقیانوس و دریا، هزینه‌ی گردشگری ارزانی هم دارد.

نماینده دوره هفتم مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: ما کشوری درگیر تورم هستیم و این موضوع اگرچه برای ایران فقر به همراه آورده اما برای گردشگر یک مزیت است؛ سبد کالایی که گردشگر با صد دلار می‌تواند در ایران تهیه کند به هیچ عنوان قابل مقایسه با سایر کشورها نیست. از این منظر نه تنها مزیت جغرافیای و تاریخی داریم بلکه از نظر اقتصادی نیز سفر به ایران، به نفع گردشگر خارجی خواهد بود.

او در بیان دلایل توسعه نیافتگی گردشگری در ایران گفت: با این‌همه شاهدیم که گردشگری ما نه‌تنها توسعه پیدا نکرده، بلکه در طول این سال‌ها وضعیت برای توسعه دشوارتر هم شده است. عدم وجود زیرساخت‌های مناسب و همچنین تحریم‌های وضع‌شده علیه ایران، اساسی‌ترین مشکلات گردشگری ما هستند که ورود گردشگر خارجی به کشور ما را با مشکل روبه‌رو کرده است.

حق‌شناس با اشاره به این‌که «ما در جابه‌جایی پول با چالش روبه‌رو هستیم» گفت: این مشکل در گردشگری ما هم وجود دارد. نکته این است که ما در صنعت گردشگری نیز مانند سایر حوزه‌ها از جمله صنعت، کشاورزی و… دچار مشکل هستیم؛ گردشگر امروز با کارت اعتباری خود سفر می‌کند اما در ایران دچار مشکل می‌شود.

او در ادامه به ضعف زیرساخت‌های گردشگری در کشور اشاره کرد و گفت: گردشگر نیازمند خطوط هوایی منظم، هتل و متل مناسب خودش است که ذر این زمینه باید کارهایی انجام شود و سرمایه‌گذاری و حمایت بیشتری صورت بگیرد.

این اقتصاددان در پاسخ به این سوال که ضعف‌های قانونی در این حوزه چیست گفت: مشکلات قانونی ما به نظر من حداقلی و قابل‌رفع است؛ چالش‌های اصلی ما در حوزه گردشگری، مشکلات منطقه‌ای و تحریم‌ها است؛ وقتی به شبکه‌ پولی جهان وصل نباشید، جذب گردشگر بسیار سخت می‌شود. اگرچه دولت وقت بر لزوم بهره‌مندی از همه ظرفیت‌های بالقوه ایران و رسیدن جذب گردشگران خارجی به ۱۵ میلیون نفر در سال تأکید کرده بود اما این مهم با وجود تحریم‌های موجود و تنش‌های منطقه‌ای تاکنون محقق نشده است.

 

۳ نظرات

مهدی توسلیان ۰۹:۵۹ -- ۲۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۹

با سلام
راه اندازی این سایت را به تمام خبرنگاران تحریریه تبریک گفته و امیدوارم با تحلیل و اخبارهای شما حوزه گردشگری و صنایع دستی ارتقا پیدا کند

پاسخ
شرکت توسعه گردشگری آبادگران امود ۱۵:۲۰ -- ۲۲ خرداد, ۱۴۰۳ - ۱۵:۲۰

سلام و تبریک
راجع بە اشتراک مطالب و رپورتاژ ،لطفا شرایط رو اعلام کنید

پاسخ
بهنام ناصری
بهنام ناصری ۱۱:۵۹ -- ۲۹ خرداد, ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۹

سلام
رپرتاژ آگهی (همراه با نمایش در صفحه اصلی سایت) تا سقف دوهزار کلمه و نهایتا سه بک‌لینک، ۵ میلیون تومان. در صورت پنج نوبت سفارش در طول سال ۱۰ درصد تخفیف در نظر گرفته می‌شود.

پاسخ

پیام بگذارید

آخرین اخبار

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00